Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Volta pel Rec de Banyacans i les Fonts de Salitja

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Caminem per un paisatge agro-forestal i descobrim fonts llegendàries als voltants de Vilobí d'Onyar
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  L'encant del centre de Vilobí d'Onyar amb l'església barroca de Sant Esteve.
  La bellesa subtil del paisatge agro-forestal, riquíssim en biodiversitat.
  Les esglésies de Sant Dalmai i Santa Maria de Salitja.
  El Bosc d'en Tries, amb bonics exemplars d'alzina surera.
  El fenomen hidrològic de les Fonts de Salitja, amb els amaradors, basses, molins i recs.
  Els horts ufanosos del veïnat de les Fonts.
  El cant de tota mena d'ocells que ens acompanyen durant tota la ruta.
  Descripció
  Ruta circular de gairebé 10 km de longitud que, des de l'església de Sant Esteve, al bell mig de Vilobí d'Onyar, travessa la ribera d'Onyar, s'endinsa als camps de conreus de Can Salamanya, Can Bosquets, Can Valls, Can Xifra, Can Toni i Can Coll, i arriba al rec de Banyacans. Seguidament entra al nucli de Sant Dalmai i assoleix la carena del Bosc d'en Tries, just al límit del volcà de la Crosa. Continua bosc endins i baixa novament a la plana per trobar-se amb l'ermita de la Mare de Déu de les Fonts. Des de l'àrea de lleure de les Fonts de Salitja, envolta els amaradors de Salitja, el molí de les Fonts i, tot seguint el rec de les Fonts, arriba al nucli de Salitja. Surt als camps de Can Passavetes i, en trobar-se de nou amb el rec de Banyacans, reprèn el camí del principi, retornant vora l'Onyar, tot travessant el pont sobre el riu i acabant finalment al davant de Sant Esteve de Vilobí d'Onyar.
  Aquesta és una bonica ruta per fer en família i conèixer i entendre la fertilitat de la plana al·luvial del riu Onyar, enriquida durant mil·lennis pels sediments aportats per l'antic volcà de la Crosa. Una fertilitat aprofitada des de fa segles mitjançant l'ús dels recs, com el de Banyacans o el de les Fonts, que aporten l'aigua necessària per alimentar els conreus. Mentre caminem caldrà que despertem els sentits, gaudint així dels petits detalls que ens esperen al marge del camí: les flors a la primavera, els esplugabous darrere els tractors quan aquests remouen la terra, l'onatge del blat, els estornells, tudons i bitxacs als cables elèctrics mirant-nos des de dalt. El vol circumspecte de l'àguila marcenca, l'inconfusible xoriguer quan fa l'aleta cercant algun ratolí. També és una ruta per entendre la importància que té el paisatge agro-forestal, tan desconegut i eclipsat per rutes de més volada i exigència física. I no tant sols això, a l'encant de caminar pel mig dels camps hi hem d'afegir les vistes panoràmiques del Bosc d'en Tries i, especialment, el fenomen hidrològic de les Fonts de Salitja, curioses surgències i dolls d'aigua connectats amb la base del volcà de la Crosa i que han acabat formant la riera de Riudevila. Si obrim bé els ulls, segur que gaudirem com mai d'aquest itinerari de coneixença del nostre entorn més proper, el que ens alimenta i necessitem conservar més saludable que mai.
  Sabies que...
  Aquesta contrada és famosa per l'explotació secular de vímets destinats a fabricar cistells? Un vímet és la branca llarga i molt flexible d'una planta que es diu vimetera (Salix X rubens), arbre riberenc fruït del creuament de dues espècies de salzes (Salix fragilis i Salix alba). Els vímets es remullaven en unes petites preses o amaradors per tal de mantenir la seva flexibilitat. Juntament amb els vímets s'hi remullaven les fibres de cànem (Cannabis sativa), utilitzades per a la fabricació de cordes.
  No et perdis...
  L'àrea de lleure de les Fonts de Salitja, envoltada de salzes, àlbers i pollancres esdevé un oasi enmig dels camps de conreu. Equipada amb taules i fins i tot un camp de futbol, ofereix un indret immillorable per fer-hi una aturada abans no tornem a terreny obert. Diversos panells interpretatius ens ajuden a comprendre millor el tipus de paisatge en el que ens trobem.
  Com arribar-hi en cotxe
  El nucli de Vilobí d'Onyar, punt de sortida de la ruta, està situat a pocs quilòmetres de l'aeroport de Girona i de la confluència entre les carreteres C-25 (eix Transversal), la N-II i la AP-7. Seguim les indicacions de "Vilobí d'Onyar" i aparquem el vehicle en un gran pàrquing públic de terra. Caminem fins a la plaça Vella i l'església de Sant Esteve.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Ruta Voramera i Via Verda a Amer
  Ruta per lliure
  Ruta de les pedreres de la Cellera de Ter
  Ruta per lliure
  Ruta dels pantans d'en Llobet a Vidreres
  Ruta per lliure
  Volta al castell d'Hostalric
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: