Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Via del Nicolau a l'Alt Berguedà

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Excursió de caire familiar que segueix l'antic recorregut ferroviari del Nicolau
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Les vistes que tenim de la vall del riu Bastareny.
  La passarel·la del Nicolau, un espectacular pont penjant de 35m de longitud.
  La bonica ermita de Sant Joan de l'Avellanet i el monestir de Sant Llorenç.
  Descripció
  Excursió de 12 km de longitud (anada i tornada) que segueix l'anomenada Via del Nicolau. El punt d'inici de la ruta és l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet, des d'on seguim -sempre en suau baixada- l'antic traçat ferroviari del Nicolau, que passa per Bagà i acaba a Guardiola de Berguedà. El camí ha estat senyalitzat, netejat i adaptat per a usos turístics i no presenta cap dificultat. El desnivell és escàs i al llarg del recorregut anem alternant trams de sender, pista de terra i pista asfaltada. En arribar a Guardiola de Berguedà pugem per un caminet fins al monestir de Sant Llorenç, que ha estat restaurat i es pot visitar. La tornada es realitza pel mateix itinerari, ara en lleugera pujada. Si disposeu de dos vehicles, podeu realitzar el recorregut només d'anada (de Sant Joan de l'Avellanet a Guardiola), aleshores serà una passejada de 6 km de longitud.
  La Via del Nicolau fou construïda a principis del segle XX (1914-1916) per tal de transportar fusta des de Gisclareny fins a Guardiola de Berguedà. El seu promotor fou Tomàs Nicolau i Prieto, propietari de la serradora de Berga, que en va tenir la concessió fins a mitjans dels anys 30. Posteriorment va caure en desús i la infraestructura es va anar deteriorant. L'any 2009 el camí fou restaurat amb finalitats turístiques. Gràcies a aquesta restauració, avui en dia senderistes i ciclistes poden gaudir d'aquest camí que recorre la vall del riu Bastareny i que uneix Sant Joan de l'Avellanet i el monestir de Sant Llorenç prop Bagà a Guardiola de Berguedà. El gran atractiu de la ruta són els diversos túnels i ponts que hi ha, entre els que destaca la passarel·la del Nicolau, un pont penjant de més de 35m de longitud que segur que deixarà bocabadats als més petits de la família.
  Sabies que...
  El monestir de Sant Llorenç prop Bagà està situat al terme municipal de Guardiola de Berguedà? Malgrat el que el seu nom indica, aquest monestir està situat en un turonet just a sobre del poble de Guardiola. El monestir és conegut amb el nom de “prop Bagà” perquè a l'Edat Mitjana Bagà fou un dels nuclis més rellevants de la regió.
  No et perdis...
  Les diverses zones de badlands que anem trobant al llarg del camí. Les badlans (paraula que deriva de l'anglès i que significa "terres dolentes") són zones de roques sedimentàries i argila que han patit una forta erosió a causa del vent i de l'aigua.
  Com arribar-hi en cotxe
  Arribem a Bagà per la carretera C-16. A Bagà agafem la carretera que surt en direcció NO cap a Gisclareny. Tenim en tot moment el riu Bastareny a la nostra esquerra. Després d'aproximadament 2 km arribem al pont de Sant Joan de l'Avellanet i la carretera creua el Bastareny en un gran revolt de 180º. Seguim avançant, la carretera s'enfila per la muntanya i després de 800m arribem a un trencall. A la dreta la carretera continua cap al poble de Gisclareny (túnel), però nosaltres hem de girar cap a l'esquerra i després de fer 350m arribem a l'Ecomuseu de Sant Joan de l'Avellanet. Hi ha espai per estacionar els vehicles.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Les Fonts del Llobregat
  Ruta per lliure
  Itinerari adaptat fins al mirador dels Orris
  Ruta per lliure
  Ruta del Trencapinyes i mirador dels Orris
  Ruta per lliure
  La Dou del Bastareny
  Ruta per lliure
  El Bullidor de la Llet
  Ruta per lliure
  La volta al Catllaràs
  Ruta per lliure
  L'Olla de Sant Julià de Cerdanyola
  Ruta per lliure
  Pels voltants de Vilada al Berguedà
  Ruta per lliure
  El tramvia de sang
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Volta al Catllaràs (2 dies)2 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: