Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Vall de la Géla

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim la bonica vall d'origen glacial de la Géla a la capçalera de la vall d'Aure al Parc Nacional dels Pirineus (França)
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Els trams ombrívols gaudint del preciós bosc altimontà.
  La sensació refrescant de caminar al costat de la Neste de la Géla.
  Les vistes a la muralla de Barroude, amb la cresta que uneix el pic la Géla amb el gran pic de Troumouse.
  Conèixer el passat miner que caracteritza la vall de la Géla.
  Descripció
  Itinerari lineal molt recomanable per fer en família de 7 km de longitud (anada i tornada) i 315m de desnivell positiu d'ascensió progressiva que ens porta fins a la cabana de la Géla des d'un punt de la carretera D173 d'accés a la boca nord (França) del túnel de Bielsa. Sortim des del costat de la carretera i seguim un camí ben fressat que va remuntant la vall en paral·lel al riu Neste de la Géla -sempre pel seu costat dret orogràfic (riba E)- fins que arribem a la vella cabana de la Géla i al bonic altiplà que forma l'ampla vall homònima. Retornem al punt d'inici desfent el mateix camí.
  Situada a la capçalera de la vall d'Aure, a la regió francesa d'Occitània, al departament dels Alts Pirineus i al límit oriental del Parc Nacional dels Pirineus, la vall de la Géla és -juntament amb les seves valls veïnes de Couplan (N), Badet (NO), Saux (E), Moudang (E) i Rioumajou (E)- un molt bon indret per conèixer l'erosió glacial que van patir els Pirineus durant el plistocè, el període geològic conegut popularment com l'edat de gel o l'època de les grans glaciacions, situat entre fa 1,8 milions d'anys i fa 10.000 anys, quan comença l'holocè, període en el que ens trobem actualment. Tot remuntant aquesta preciosa vall descobrim, també, el seu passat miner i entenem l'important paper que hi juguen encara la ramaderia bovina i ovina i l'explotació forestal. Una petita gran excursió que es pot allargar de dues maneres diferents i que ens mostra la capçalera de la vall d'Aure, aquest territori de frontera que és bressol del pirineïsme i punt de connexió amb la cara S de la gran serralada a través de ports mítics d'alta muntanya.
  Sabies que...
  La vall de la Géla és coneguda pel seu passat miner? Les mines de la Géla es troben al camí del port Vell de Bielsa. Des del segle XV ja s'extreia ferro d'aquesta vall i cap a mitjans del segle XIX s'hi va començar a extreure galena (sulfur de plom). La galena és un semi-conductor que permet captar les ones electromagnètiques i era molt utilitzat a les primeres ràdios, anomenades "ràdios de galena". Amb aquest mineral també s'obté plom i plata, metalls molt apreciats en el passat i especialment durant el segle XIX, per aquest motiu trobem tantes mines de sulfur de plom a França que daten d'aquella època. A banda de ferro i galena també s'hi extreia coure. Com a resultat de la caiguda de preus de la plata i el plom a finals dels anys 20 del segle passat, les mines de la Géla van clausurar la seva activitat extractiva l'any 1931, seguides per les mines veïnes del pic Liena l'any 1933.
  No et perdis...
  La vall de la Géla és un exemple perfecte de vall glacial. Si ens hi fixem, percebrem clarament la seva forma d'U, amb els vessants de la muntanya molt drets, en marcat contrast amb el fons de la vall, on observem un extingit estany d'alta muntanya actualment reblert de sediments amb els meandres que fa el curs d'aigua de la Neste de la Géla en el seu tranquil recorregut per la vall.
  Com arribar-hi en cotxe
  Des d'Aínsa seguim la carretera A-138 en direcció a França passant per Bielsa i Parzán. Passem el túnel transfronterer de Bielsa-Aragnouet i entrem a l'estat francès. Seguim per la carretera D173 i abans que aquesta arribi al fons de la vall ens trobem amb un revolt molt marcat a la dreta, d'on surt un camí que puja a l'esquerra. Al voral dret de la carretera hi ha un petit marge on estacionar el vehicle.

  Des de Saint-Lary-Soulan seguim la carretera D929 en direcció al túnel de Bielsa-Aragnouet Espanya. Passem de llarg les localitats de Tramezaigues i Aragnouet i continuem per la carretera D173 començant la pujada cap al túnel de Bielsa-Aragnouet. Passat un primer revolt molt pronunciat arribem al punt d'inici de la ruta. A l'esquerra de la carretera hi ha un petit marge a on estacionar el vehicle.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Ruta circular pels llacs de Néouvielle
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: