Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  La Tosa (2.536m) des d'Urús

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Ascensió a una de les muntanyes més populars de la Cerdanya i del Cadí-Moixeró seguint un itinerari ple d'història des del poble d'Urús
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  La gran varietat d'ambients que coneixem durant l'itinerari, des de l'entorn agro-ramader d'Urús fins a l'estatge alpí de la part alta de la ruta.
  El bonic tram carener que recorrem entre el coll de Jou i la Tosa.
  Les vistes panoràmiques que tenim des del cim.
  Descripció
  Ruta lineal de 17,3 km de longitud (anada i tornada) que ascendeix a la Tosa -també coneguda popularment com a Tosa d'Alp o Pedró dels Quatre Batlles-. L'itinerari que proposem comença al poble d'Urús, des d'on enfilem fins al collet de Jovell. Després d'un tram de flanqueig, ens endinsem de ple al barranc del torrent de Fontllebrera, que anem remuntant fins al coll de Jou, un punt de pas històric que comunica les comarques del Berguedà i de la Cerdanya. Al coll de Jou girem cap a orient i avancem ben a prop de la carena fins al refugi Niu de l'Àliga i el cim de la Tosa. Fem la tornada pel mateix camí. La ruta no presenta cap dificultat tècnica però físicament és molt exigent, amb un desnivell que supera els 1300m.
  Amb els seus 2.536m d'altitud, la Tosa o Tosa d'Alp és una de les muntanyes més conegudes del Parc Natural del Cadí-Moixeró. Al costat mateix del cim hi trobem el refugi Niu de l'Àliga, que és accessible tot l'any mitjançant un dels telecabines de l'estació d'esquí de la Molina. Aquest fet i la facilitat d'accés a peu al cim des del coll de Pal o des de la Masella (pel camí de Coma Oriola) fan que aquesta muntanya sigui molt concorreguda. En aquesta guia, però, us proposem una ascensió força més salvatge, variada i atractiva que comença a l'encantador poble cerdà d'Urús, passa per l'històric coll de Jou i recorre un tram de la panoràmica carena que uneix aquest coll amb la mateixa Tosa d'Alp. A més a més, la seva situació privilegiada i relativament aïllada, converteixen la Tosa en un mirador excel·lent del Pirineu oriental!
  Sabies que...
  El coll de Jou ha estat un punt de pas tradicional entre el Berguedà i la Cerdanya? Pel coll de Jou hi passava el camí ral -que deriva de camí reial, les principals vies de comunicació del país a l'època medieval-. Altres punts de pas entre el Berguedà i la Cerdanya, també força utilitzats antigament, eren el pas dels Gosolans, el coll de Pendís, el coll de Pal o el coll de la Creueta.
  No et perdis...
  La variant GR 150.1 del sender de gran recorregut GR 150 (Volta al Cadí). Aquesta variant, amb la que coincidim en el tram entre el coll de Jou i la Tosa d'Alp, enllaça Gósol amb coll de Pal recorrent les serres del Cadí i del Moixeró gairebé per la seva carena.
  Com arribar-hi en cotxe
  Podem arribar a Urús per la carretera E-9 des de la boca N del túnel del Cadí (Riu de Cerdanya) o des d'Alp. Quan arribem a l'altura del poble per aquesta carretera, que l'envolta per sota sense entrar-hi, agafem la desviació d'Urús i la seguim fins al centre del poble. El punt de sortida de la ruta és a la plaça Major, on hi ha l'església i on podem estacionar els vehicles.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Puigpedrós (2.915m) per Engorgs des del refugi de Malniu
  Ruta per lliure
  GR 11 - Etapa 12: Puigcerdà - Refugi de Malniu
  Ruta per lliure
  GR 11 - Etapa 13: Refugi de Malniu - Refugi de l'Illa
  Ruta per lliure
  Ruta a l'estany de Malniu
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Famílies amb nens de 4 a 6 anys2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Estanys gelats de la Cerdanya (2 dies)2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Nit de bivac i ascensió al Puigpedrós (2 dies)2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Curs d'iniciació a l'esquí­ de muntanya (Cerdanya)2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Curs de perfeccionament d'esquí alpí2 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: