Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Tomb Lauredià Curt de Sant Julià de Lòria

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Agradable passejada circular que ens condueix fins al llogarret d'Aixirivall des de Sant Julià de Lòria
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Les vistes panoràmiques de la parròquia de Sant Julià de Lòria.
  Observar la vegetació mediterrània del Solà d'Aixirivall.
  Descobrir la petita església de Sant Pere d'Aixirivall.
  Descripció
  Caminada circular de quasi 3,5 km pels voltants de la parròquia de Sant Julià de Lòria, la més meridional del Principat d'Andorra. Des de Sant Julià de Lòria ens enfilem pel camí d'Aixirivall cap al poble i l'església de Sant Pere d'Aixirivall i davallem cap als horts i el riu d'Aixirivall, tot retornant cap a Sant Julià pel Camí de la Solana. L'itinerari està senyalitzat ("Tomb Lauredià Curt) i segueix diferents tipus de camins. És una ruta ideal per fer tranquil·lament en un matí amb tota la família.
  Aquest itinerari ens descobreix les rodalies de Sant Julià de Lòria i ens permet gaudir d'excel·lents vistes de la parròquia ascendint al petit nucli d'Aixirivall. La ruta segueix el circuit curt de la caminada popular del Tomb Lauredià que se celebra cada any a Sant Julià. La parròquia de Sant Julià és la més meridional de les valls del Valira, el principal riu d'Andorra, que recull les aigües de les muntanyes del país per abocar-les al riu Segre, a la Seu d'Urgell, ja fora dels límits del Principat. Durant la ruta passem per la Casa del Comú de Sant Julià, l'església de Sant Julià i Sant Germà, l'església de Sant Pere d'Aixirivall i el Museu del Tabac.
  Sabies que...
  Durant anys Sant Julià va ser la zona de producció de tabac més important d'Andorra? Aquest fet va comportar que, sobretot durant els anys de la postguerra espanyola, es convertís en l'epicentre del contraban. La majoria dels contrabandistes eren habitants de les comarques catalanes del Solsonès, el Berguedà o el Pallars que, per combatre la misèria i la fam, es dedicaven al contraban. Formaven colles que transportaven llana en paquets de 25 kg fins a Sant Julià. Un cop aquí la venien i compraven tabac i caliquenyos a la fàbrica Reig, essències de perfum i pintes. Després tornaven a Catalunya per vendre-ho. Aquests viatges, que solien durar al voltant d'una setmana, estaven plens de riscos, degut a les condicions meteorològiques i a les freqüents topades amb la Guàrdia Civil espanyola.
  No et perdis...
  Visitar l'ermita de Sant Pere d'Aixirivall, que queda a una cinquantena de metres del recorregut del Tomb Lauredià Curt, just al nucli d'Aixirivall. L'església data de l'any 1.603, és d'estil barroc i està declarada Bé d'Interès Cultural. En destaca la porta d'entrada, decorada amb una sanefa amb dents de serra i flanquejada per dues finestres quadrangulars protegides per reixes de ferro, amb una llinda de fusta que cobreix les dues finestres i la porta. En el seu interior s'hi pot veure un retaule barroc.
  Com arribar-hi en cotxe
  La ruta comença a la plaça Germandat de Sant Julià de Lòria. Aquesta plaça està situada a l'avinguda Verge del Canòlich, a davant de la Casa del Comú de Sant Julià de Lòria. Per arribar a Sant Julià de Lòria des de la Seu d'Urgell, hem d'agafar la carretera N-145, passar el pas fronterer de la Farga de Moles i seguir per la carretera CG-1 fins a Sant Julià. Per arribar-hi des d'Andorra la Vella, hem d'agafar la CG-1 en direcció a Espanya, passar per Santa Coloma i continuar fins Sant Julià (senyalitzat).
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Església de Sant Serni de Nagol a Sant Julià de Lòria
  Ruta per lliure
  Tomb Lauredià Mitjà de Sant Julià de Lòria
  Ruta per lliure
  Tomb Lauredià Llarg de Sant Julià de Lòria
  Ruta per lliure
  GRP - Etapa 1: Aixovall - Refugi de Claror
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: