Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Serra Seca i el Pla de les Guàrdies des de Cambrils

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim carenes solitàries i panoràmiques a l'extrem nord-occidental del Solsonès
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  La solitud, el silenci i la tranquil·litat que ens acompanyen durant tota la ruta.
  El solitari pla de les Guàrdies, des d'on veiem el proper i bonic pic de Turp.
  El tram carener que recorrem per la serra Seca, de vistes panoràmiques privilegiades en totes direccions.
  El Salí de Cambrils, element clau de la història d'aquest nucli disseminat.
  Les profundes rases i barrancades que baixen cap a l'ombrívol riu Fred.
  Descripció
  Proposem una bonica ruta circular que ens permetrà conèixer les solitàries carenes occidentals de la parròquia de Cambrils. Sortim des de la pista de la Comella, a tocar de la carretera LV-4011, que uneix Cambrils amb Solsona, i ascendim fins al coll de les Comes tot remuntant i flanquejant la rasa del Malpàs. Continuem cap al pla de les Guàrdies i, tot carenant per la panoràmica serra Seca, ens atansem fins al seu magnífic mirador. Davallem pel serrat de la Creu i flanquegem la rasa de Sopenya, passant per sota la imponent Roca de Bartoló i el castell de Cambrils. Seguim baixant fins al fons de la vall, creuant el riu Fred i passant pel Salí de Cambrils i les seves antigues instal·lacions. Finalment, pugem uns metres fins al càmping de la Comella i arribem al punt d'inici de la ruta. Si encara volem caminar una mica més, recomanem visitar el castell de Cambrils, accessible a peu des del centre del poble (20 minuts).
  A l'oest de les serres d'Odèn i el Port del Comte -al límit nord-occidental del Solsonès- hi trobem un conjunt de carenes intricades que davallen unes cap a la Ribera Salada i d'altres cap al vessant del Segre. Carenes encara molt desconegudes per la majoria d'excursionistes i el turisme massiu de muntanya i que, per aquest motiu, faran les delícies de tots aquells que busquin espais tranquils, solitaris i de bellesa austera. Un territori marcat per un ús agrícola majoritàriament de secà i dominat per l'alzinar muntanyenc, els boixos i les savines, que s'arrapen a les roques conglomerades. Unes formacions rocalloses que esdevenen un espectacle geològic únic i que sorprendrà a tothom. Tot això sota el vol sempre atent del voltor comú, el trencalòs, l'àguila daurada, el milà reial, l'aufrany i, molta atenció, el reintroduït voltor negre. La parròquia de Cambrils, compresa pels nuclis de Cambrils, Llinars i el Racó, també té una forta vinculació amb la capçalera del riu Fred, digne del seu nom donat que roman a l'ombra, al fons de profundes rases i barrancades. Aquest riu conté unes salines que ja s'explotaven durant l'Edat Mitjana i que podrem visitar durant el tram final de la ruta!
  Sabies que...
  La impressionant i caòtica regió rocallosa que veiem des de la serra Seca és coneguda com l'anticlinal d'Oliana i és estudiada arreu del món? Observant-la ens podem fer una idea dels complexos sistemes d'encavalcaments i plecs del Pirineu. Més de 500 geòlegs professionals de tot el món han vingut a diversos congressos geològics que s'han fet a la zona i diverses universitats realitzen aquí les seves pràctiques de cartografia geològica, geomorfologia i tectònica i sedimentació.
  No et perdis...
  Visitar el Salí de Cambrils, que està ubicat al riu Fred. Encara que es té constància que ja s'hi extreia sal des de l'Edat Mitjana, per a ús local, no va ser fins a finals del segle XVIII que l'explotació de les salines es va industrialitzar. És molt interessant visitar les terrasses on l'aigua s'evapora i deixa petites piles de sal al terra. Es podèn programar sortides guiades. (Més informació: www.salidecambrils.cat)
  Com arribar-hi en cotxe
  Des de Solsona per la C-26 fins a Castellar de la Ribera. Tot just passat el punt km 92 surt un trencall a la dreta amb indicacions cap a "Cambrils". El prenem, travessem la Ribera Salada per un pont i continuem per una carretera estreta i amb poc trànsit durant uns 18 km fins que arribem a Cambrils.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Pedró dels Quatre Batlles (2.386m)
  Ruta per lliure
  Circular a la Roca de Canalda
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Pedró dels Quatre Batlles2 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: