Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  El tramvia de sang

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Un recorregut històric apassionant que ens descobreix l'antic traçat del primer ferrocarril miner del Berguedà
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Descobrir l'antic traçat del tramvia de sang.
  Admirar una de les obres d'enginyeria industrial del segle XIX més destacada del nostre país.
  Contemplar les boniques vistes de la vall del Llobregat, l'embassament de la Baells i la serra de Picancel.
  Gaudir del paisatge prepirinenc i dels boscos del Berguedà.
  Descripció
  Ruta de 19,4 km de longitud (anada i tornada) entre Sant Jordi de Cercs i Berga. L'itinerari ressegueix un tram de l'antic traçat del ferrocarril miner del Berguedà que servia per transportar el carbó de les mines de Fígols fins a Berga, conegut com a tramvia de sang per ser de tracció animal. Es tracta d'una excursió sense dificultats tècniques i fàcil de seguir donat que el recorregut coincideix amb el GR 270. En aquesta guia s'indiquen l'exigència física, la distància i el temps globals d'anada i tornada (que es fan pel mateix camí). Tots aquells que viatgin amb dos vehicles poden valorar la possibilitat de fer combinació de vehicles i fer el recorregut només en un sentit (en aquest cas recomanem començar a Sant Jordi de Cercs i acabar a Berga).
  Aquest itinerari ens permet conèixer l'antic traçat del ferrocarril de tracció animal -tramvia de sang- que transportava el carbó de les mines de Fígols fins a Berga i que constitueix una valuosa mostra de la història industrial del nostre país. L'itinerari transcorre en paral·lel al riu Llobregat, entre els pobles de Cercs i Berga, a la zona de transició entre l'Alt i el Baix Berguedà. Durant la ruta gaudim d'extenses panoràmiques de l'embassament de la Baells, la vall del Llobregat i la serra de Picancel.
  Sabies que...
  El tramvia de sang de les mines de Fígols va ser el primer ferrocarril miner del Berguedà? Aquest ferrocarril servia per transportar el carbó des de les mines de Fígols fins a Berga, des d'on es distribuïa per la vall del Llobregat. Es tractava d'un ferrocarril on el carbó era transportat amb vagonetes que eren arrossegades per matxos, un encreuament entre el cavall i l'ase. Va començar a circular cap a l'any 1871 i la línia es va clausurar l'any 1904 amb l'arribada del tren de vapor a Guardiola de Berguedà. El recorregut del ferrocarril començava al collet de Santa Magdalena, a les afores de la ciutat de Berga, passava per Cercs i seguia fins a l'estació a la mina de la Consolació, a Fígols. El tramvia de sang tenia una vintena de petits ponts i el traçat era molt sinuós, sense túnels ni grans viaductes, resseguint les formes de la muntanya a una cota constant.
  No et perdis...
  Visitar la bonica ciutat de Berga, on destaca l'església parroquial de Santa Eulàlia, del segle XVII, situada a la plaça de Sant Pere, l'espai central de les festes de la Patum. També podem visitar les restes de les antigues muralles que encerclaven la ciutat, amb el portal de Santa Magdalela, l'únic que es conserva dels set portals que tenia la ciutat a l'època medieval.
  Com arribar-hi en cotxe
  Arribem a Sant Jordi de Cercs per la carretera C-16. Uns 9 km al N de Berga prenem el trencall de Sant Jordi de Cercs. Seguim pel carrer de la Confederació Hidrogràfica del Pirineu Oriental i al final arribem al camí de Sant Jordi i a les escoles, punt d'inici de la ruta, on hi ha una zona per aparcar.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Les Fonts del Llobregat
  Ruta per lliure
  Itinerari adaptat fins al mirador dels Orris
  Ruta per lliure
  Ruta del Trencapinyes i mirador dels Orris
  Ruta per lliure
  La Dou del Bastareny
  Ruta per lliure
  Via del Nicolau a l'Alt Berguedà
  Ruta per lliure
  El Bullidor de la Llet
  Ruta per lliure
  La volta al Catllaràs
  Ruta per lliure
  L'Olla de Sant Julià de Cerdanyola
  Ruta per lliure
  Pels voltants de Vilada al Berguedà
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Volta al Catllaràs (2 dies)2 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: