Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  L'ermita de Sant Romà d'Estac

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Tranquil·la passejada familiar que transcorre entre feixes i trams del camí antic per l'agradable solana d'Estac al Pallars Sobirà
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Descobrir i identificar petjades de fauna salvatge sobre el fang.
  L'església parroquial de Sant Marçal d'Estac.
  Les construccions de pedra seca que es conserven en alguns trams del camí.
  Les bones vistes que tenim de la vall i del poble d'Estac des de diversos punts del recorregut.
  Descripció
  Recorregut de 3,9 km de longitud (anada i tornada) i amb poc desnivell ideal per fer en família al poble d'Estac. Comencem la ruta des de la casa rural de Casa Massa i caminem en direcció a l'església i els carrers que s'enfilen cap a la part alta d'Estac. Una barana al costat d'un safareig ens indica el principi del camí de Sant Romà. Fem un primer tram de pujada pel camí vell, continuem per una pista còmoda i finalment abordem un altre tram de camí empedrat fins a l'ermita de Sant Romà.
  Aquesta ruta transcorre pel sud del Pallars Sobirà, dins del terme municipal de Soriguera. Caminem per un terreny format fa 250 milions d'anys, època de clima semi-àrid en aquesta zona i en la que es van anar dipositant materials conglomerats, argiles, gresos i llims. Alguns d'aquests materials van quedar per sobre del nivell freàtic i, en entrar en contacte amb l'oxigen, es van oxidar i van adquirir un color roi (que és com s'anomena el color vermell al Pallars), una tonalitat molt característica en diverses zones d'aquesta franja pirinenca.
  Sabies que...
  Un dels personatges històrics d'Estac va ser la Caterina Picona? Era una veïna d'Estac que el 3 de febrer de 1534 va ser jutjada pel llavors baró, Francesc Sorita, pel crim de bruixeria. Per tal que aquest judici se celebrés i acabés amb condemna, els vassalls d'Estac van renunciar durant tot un any a les seves llibertats, immunitats, excepcions i privilegis, sotmetent-se únicament al baró. En aquella època era habitual que els ciutadans renunciessin temporalment als seus drets a canvi d'un càstig exemplar per la persona que denunciaven.
  No et perdis...
  L'ermita de Sant Romà. Aquesta ermita es va cremar durant la Guerra Civil Espanyola (1936-39) i fins a l'any 2011 no es van acabar les obres de la seva reconstrucció. També s'ha recuperat la festa en honor a Sant Romà que se celebra cada 11 de juny a l'ermita.
  Com arribar-hi en transport públic
  Podem arribar a Ribera de Montardit o a Baro, nuclis situats just a la mateixa carretera N-260, amb la companyia d'autobusos ALSA (www.alsa.es). Per pujar fins a Estac des d'aquests nuclis o des d'altres poblacions del Pallars, ho podem fer amb taxi local. Més informació i contactes: Oficina de Turisme del Pallars Sobirà - taxis.
  Com arribar-hi en cotxe
  Aproximadament al punt quilomètric 285 de la carretera N-260 entre la Pobla de Segur i Sort agafem la carretera local que puja fins a Estac. El trencall ("Estac") està ben senyalitzat tant si arribem des de la Pobla de Segur (S) com si arribem des de Sort (N). Fem 8,2 km per la carretera local que puja a Estac, que és estreta i revirada, i al cap d'uns 15 minuts arribem a Estac. Casa Massa, punt de sortida de la ruta, és la primera casa que trobem entrant al poble a mà dreta. Podem estacionar el vehicle en un espai que hi ha habilitat a l'entrada del poble (a costat dels contenidors) i caminar 50m fins a Casa Massa.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Itinerari pel Batlliu de Sort
  Ruta per lliure
  La Vall d'Àssua des de Sort
  Ruta per lliure
  Noguera Pallaresa i Vall d'Àssua des de Sort
  Ruta per lliure
  La vall d'Àssua, terra de pastors
  Ruta per lliure
  De Sort a Gerri de la Sal per Estac, Mencui i Peramea
  Ruta per lliure
  Mare de Déu d'Arboló i Gerri de la Sal des de Sort
  Ruta per lliure
  Circular Sort - Estac - Peramea - Gerri - Arboló - Sort
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Curs d'introducció als ocells pirinencs2 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: