Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Ruta de les Mentides a Pinell de Solsonès

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim el suggestiu paisatge rural de l'altiplà del Solsonès i els seus atractius culturals i naturals
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Endinsar-nos en un territori rural apassionant, tranquil i ple d'història!
  Descobrir algunes de les relíquies històriques i naturals que amaga el Solsonès.
  Conèixer l'església de Pinell de Solsonès i el seu entorn agroforestal.
  Descripció
  Ruta circular de quasi 12 km de longitud que s'endinsa en els boscos i els camps de Pinell de Solsonès. La ruta comença a l'església parroquial de Sant Miquel de Pinell i ens descobreix el patrimoni històric i natural d'aquest despoblat municipi rural. Passem pel pou de gel, la balma del Marrà, la fossa neolítica dels Casals i el lledoner dels Casals. Es tracta d'un itinerari fàcil i amb poc desnivell, ideal per fer amb tota la família!
  Pinell de Solsonès és un municipi de marcat caràcter rural, situat a l'extrem sud-oriental de la comarca del Solsonès, al límit amb les comarques de l'Alt Urgell, la Noguera i la Segarra. El terme de Pinell està localitzat en un altiplà -entre els 500m i els 850m d'altitud- solcat per diversos torrents tributaris del Segre i s'integra en la Depressió Central catalana. És un municipi molt extens i poc poblat, format per nombroses masies disseminades i petits veïnats rurals, amb un paisatge agroforestal on hi predominen els boscos de pinassa i els cultius de cereals.
  Sabies que...
  El magnífic lledoner dels Casals està catalogat com a arbre monumental del Solsonès? És un arbre molt singular, que destaca per la seva grandària, amb un diàmetre de la soca de 1,38m i una alçada de 15m. El lledoner és un arbre caducifoli, de capçada densa, arrodonida i força ramificada, que produeix els lledons: uns fruits petits, de la mida d'un pèsol, amb un pinyol molt gran i poca polpa, de color negrós quan són madurs i comestibles. Antigament, la fusta dels lledoners s'utilitzava per fer els mànecs de les forques, aprofitant la seva flexibilitat i resistència.
  No et perdis...
  L'església de Sant Miquel de Pinell i el seu banc de les mentides, que dóna nom a la ruta. Aquesta església és d'origen romànic i data del segle XI, però ha sofert diverses modificacions al llarg de la història. A fora, just al costat de l'entrada, hi trobem un seient adossat a la façana principal, és l'anomenat banc de les mentides. Abans era costum que la gent s'assegués al banc a xerrar llargues estones quan sortia de missa, ja que l'ofici religiós era el principal punt de trobada per a les famílies que habitaven ens aquests nuclis rurals disseminats.
  Com arribar-hi en cotxe
  Arribem a Pinell de Solsonès per la carretera C-149 des de Solsona. Després de fer uns 12 km de carretera estreta des de Solsona, agafem el trencall senyalitzat a la dreta cap a Pinell de Solsonès, on arribem després de fer 1,5 km addicionals. Just davant de l'església de Pinell de Solsonès hi ha una petita esplanada de terra on podem estacionar els vehicles.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  El pont de l'Afrau i el Castellvell de Solsona
  Ruta per lliure
  Del santuari del Miracle a l'Alzina
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: