Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Ruta de les ermites de Tella

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Interessant passejada de caire històrico-cultural en la que visitem les tres ermites de Tella
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  La possibilitat de visitar una església i tres ermites precioses recorrent menys de 3 km.
  Parar un moment durant la ruta, oblidar-nos del rellotge i deixar-nos captivar per un entorn meravellós.
  Descripció
  Agradable passejada circular que ens permet descobrir tres joies del patrimoni arquitectònic d'aquesta àrea dels Pirineus: l'ermita dels Sants Juan i Pablo (segle XI), l'ermita de la Verge de Fajanillas (segle XII) i l'ermita de la Verge de la Peña (segle XVI). Totes tres estan ubicades enmig de la muntanya, en un bonic entorn natural a les portes del Parc Nacional d'Ordesa i Mont Perdut. La ruta comença a l'entrada del poble de Tella, des del costat mateix de l'església de San Martín (segle XVI), l'església del poble, que també podem visitar. La poca durada i el poc pendent de l'itinerari fan que aquesta ruta sigui idònia per a fer amb família. Durant el recorregut, tindrem l'oportunitat de deixar córrer la imaginació, traslladar-nos a una altra època, i deixar-nos seduir per l'exuberant riquesa natural de la zona.
  A 1.340m d'altitud se situa el poble de Tella, un petit poble d'alta muntanya. El poble s'articula al voltant d'un carrer principal, està orientat cap al sud i pel nord la muntanya el protegeix dels vents freds. Encara que fins l'any 1210 no hi ha constància escrita de l'existència de Tella (Cartulario del monestir de San Victorián), els seus orígens són remots i la presència humana en aquest paratge és mil·lenària; el Dolmen de Tella n'és una bona prova. També se sap que Tella, en el seu moment de màxim esplendor, va arribar a comptar amb set esglésies. Aquesta zona pirinenca compta amb una rica tradició relacionada amb la bruixeria, els aquelarres i els encanteris... D'aquí l'antic refrany que deia "Tella, Déu ens guardi d'ella". I potser per això, les tres ermites que visitem durant el recorregut, es van consagrar i situar estratègicament per formar un anell protector contra les bruixes.
  Sabies que...
  A l'interior de l'església de San Martín s'hi guarden diverses imatges de fusta provinents de l'ermita de San Sebastián? Aquesta ermita, actualment derruïda, s'alçava sobre el Paso de las Devotas al costat de les aigües del riu Cinca.
  No et perdis...
  La gran quantitat d'exemplars d'"Echinospartum horridum", una planta invasora dels prats de muntanya. Quan els prats han quedat abandonats de l'aprofitament humà, aquesta lleguminosa de tiges espinoses envaeix vessants i terrenys salvatges, i col·labora en la seva recuperació evitant-ne l'erosió. A principis d'estiu desplega una floració espectacular i tenyeix el paisatge d'un color groc intens.
  Com arribar-hi en cotxe
  Des d'Aínsa, seguim la carretera A-138 en direcció a Bielsa i França. Deixem enrere la població d'Escalona. Des de la carretera A-138, just després de l'Hospital de Tella, agafem la desviació cap a l'esquerra en direcció a Tella, on un cartell ja ens indica "Ruta de las Ermitas". Després de fer 5,6 km deixem enrere a l'esquerra la desviació que va cap a Revilla i continuem 2,7 km per la carretera fins arribar a Tella. Podem estacionar el cotxe al costat del punt d'informació del Parc Nacional o una mica més amunt en un gran aparcament que hi ha.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Sender dels miradors de Revilla a les Goles d'Escuaín
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: