Les magnífiques vistes de les que gaudim al llarg de la ruta.
La verticalitat dels cingles, a la vegada coronats per amplis altiplans.
Una ruta circular i molt variada, on cada indret ens ofereix un nou atractiu.
La ubicació privilegiada de l'església de Santa Maria de Castell-llebre, dalt d'un penya-segat.
Descripció
Excursió circular de 9,6 km de longitud per la serra de Sant Honorat. El punt de sortida i arribada de la ruta és l'hotel Can Boix de Peramola. El primer tram de l'itinerari avança per un corriol fins al coll de Sant Honorat; aquest és el tram més dur de tota la ruta. Des del coll de Sant Honorat arribem fins al capdamunt de la Roca de Sant Honorat -o Mola de Sant Honorat-. Per arribar-hi cal superar dos trams curts de terreny rocós en pendent ascendent que no presenten dificultats. Retornem fins al coll de Sant Honorat i a continuació ens dirigim cap al Roc de Rombau. Després d'admirar les vistes que aquest ens ofereix, comencem el descens per pista de terra fins a l'església de Santa Maria de Castell-llebre donant la volta al Roc dels Moros pel seu costat N. Des de l'església, tanquem la circular fins a Can Boix per una pista de terra que avança per la base del Roc dels Moros i del Roc de Rombau.
La ruta de Sant Honorat ens permet descobrir un dels paratges més espectaculars i alhora més desconeguts del Prepirineu català: la serra de Sant Honorat, un massís d'origen calcari que ens ofereix cingles vertiginosos, grans altiplans en altura i unes vistes privilegiades del sud de l'Alt Urgell -el pantà d'Oliana, la serra d'Aubenç, la serra de Turp i les terres del Grau d'Oliana-, del Solsonès i de la Noguera. Durant aquesta ruta ens enfilem a les Roques de Sant Honorat (1.068m) i al Roc de Rombau (991m), visitem les restes de l'antiga ermita de Sant Honorat, observem la peculiar silueta del Picapoll o Roc de la Presó i coneixem la bonica església romànica de Santa Maria de Castell-llebre, ubicada a dalt d'un penya-segat en un emplaçament privilegiat per sobre del riu Segre.
Sabies que...
El Roc de la Presó (o Picapoll) fou utilitzat com a presó durant les guerres carlines? Aquesta roca està rodejada per grans precipicis i només disposa d'un únic pas per accedir-hi, cosa que la feia ideal per a ser utilitzada com a presó.
No et perdis...
Les grans quantitats de romaní i farigola que ens anem trobant al llarg del recorregut. El clima mediterrani d'aquesta zona del Prepirineu afavoreix la presència d'aquestes plantes aromàtiques.
Com arribar-hi en cotxe
Des de la carretera C-14 (Oliana - Coll de Nargó), agafem la carretera LV-5118 cap a Peramola. Aquest trencall cap a Peramola el trobem just al costat d'un pont que fa la C-14 a sobre del riu Segre (3 km al N d'Oliana i 800m al S de la presa del pantà d'Oliana). Seguim uns 3 km en direcció Peramola i arribem a la desviació cap a l'hotel Can Boix. Seguim aquesta desviació i després de fer 1,2 km per pista asfaltada arribem a l'entrada de l'hotel Can Boix. Just al costat de l'entrada, abans d'accedir al recinte i al marge d'una pista de terra que surt a mà dreta, hi ha espai per estacionar tres vehicles. També podem estacionar el cotxe en una zona oberta que hi ha al costat de la pista asfaltada uns 150m abans d'arribar a Can Boix.