Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Matamala i les Llosses per antics camins de ferradura

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim els magnífics boscos i els camins ramaders històrics de la vall de les Llosses, al Baix Ripollès
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Endinsar-nos en un territori rural solitari i sorprenent.
  Conèixer les boniques esglésies de Santa Maria de Les Lloses i de Santa Maria de Matamala i les antigues masies que ens anem trobant durant la ruta.
  Descobrir una zona del Ripollès força desconeguda.
  Descripció
  Ruta circular de quasi 9 km de longitud que s'endinsa a les entranyes de la vall de Les Lloses, sortint de l'església d'origen romànic de Santa Maria de Matamala, creuant el Camí Ral de Berga a Ripoll, passant per la collada del Camp de Pinyons i retornant pel coll del Forn i Santa Maria de Les Lloses. Es tracta d'un itinerari fàcil i de poc desnivell.
  La vall de Les Lloses s'estén a banda i banda de la carretera (plena de corbes) que comunica Ripoll i Berga. És un terme municipal extens i muntanyós, cobert d'espessos boscos de pins i roures, que li atorguen un gran valor paisatgístic. El nucli urbà més important de la vall és la colònia tèxtil de la Farga de Bebié, fundada el 1899 vora el riu Ter. Aquest itinerari ens permet descobrir els frondosos boscos de l'extrem sud-occidental del Ripollès i els antics camins transhumants que comunicaven la terra baixa amb les grans muntanyes del Pirineu oriental. Un territori de mitja muntanya solitari i ple d'història!
  Sabies que...
  Els boscos humits de Les Llosses són molt coneguts pels amants dels bolets? El 66% del terme municipal és terreny forestal (pins i roures) i el 20% pastures. A més a més, si a les pluges de tardor, força habituals, li sumem que Les Lloses es troba a una altitud mitjana d'uns 1.000m, tenim tots els ingredients per a passar una bona estona "caçant" bolets.
  No et perdis...
  El proper castell de Montesquiu, una construcció fortificada a tocar del riu Ter i del poble de Montesquiu. La primera documentació és del 1285, on figura com a casa fortificada i després passaria a denominar-se castell. Amb el de Besora i el de Saderra formaven un triangle defensiu. Ha passat per moltes mans però des del 1976 és propietat de la Diputació de Barcelona, que hi celebra esdeveniments i presentacions. A més, és la seu del Parc del Castell de Montesquiu, creat l'any 1986.
  Com arribar-hi en cotxe
  Des de la carretera C-17, just abans d'entrar a Ripoll pel seu extrem S, agafem la carretera C-26 en direcció a Berga. És una carretera molt revirada, compte! Podem deixar el cotxe a l'entrada de Santa Maria de Matamala, on hi ha una gran explanada de terra. També podem arribar fins aquí per la mateixa C-26 des de Berga.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Camí antic del santuari de Montgrony des de Gombrèn
  Ruta per lliure
  Costa Pubilla o Pla de Pujalts (2.056m) al Montgrony
  Ruta per lliure
  La serra de Puig d'Estela a Vallfogona de Ripollès
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Curs d'iniciació a les crestes (2 dies)2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Volta a peu al Ripollès - Tram 12 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: