Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  De la Vall d'Ora al pla de Busa i Sant Pere de Graudescales

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim l'encinglerat guardià de la Vall de Lord, al cor de l'Alt Solsonès
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  L'encant de l'evocadora vall d'Ora, amb el riu Aigua d'Ora, el pont romànic, les antigues serradores i l'escola.
  Admirar les cingleres de Busa amb les primeres o les darreres llums del dia.
  El divertit pas equipat de l'Escala de Busa, amb una escala de 6,5m forjada a la roca i un recorregut de 50m en fort pendent, però protegit amb cables i passamans.
  La sorprenent extensió del pla de Busa, amb el pla del Campament i les pinedes de pi roig i pinassa.
  Les vistes panoràmiques que tenim des dels espectaculars Graus de Vilamala i Valielles.
  La bellesa i perfecció de l'antic monestir de Sant Pere de Graudescales, d'estil romànic llombard.
  Descripció
  Aquesta ruta circular de 13,4 km de longitud ens permet descobrir l'impressionant altiplà encinglerat de Busa. L'itinerari que us proposem en aquesta guia assoleix l'altiplà des de la seva cara S, concretament des de la plàcida Vall d'Ora o Valldora. Comencem l'excursió a tocar del majestuós mas del Pujol, des d'on enfilem cap a la base de les cingleres tot remuntant el profund torrent Moixí. Passem pel mas Orriols i superem el cingle pel divertit pas equipat de l'Escala de Busa. Un cop ens trobem al pla de Busa, passem per la masia Bartolina i arribem al Campament. Des d'aquí ens dirigim cap a l'E i baixem pel grau de Vilamala, al vessant NE de l'altiplà. Passem per l'enrunat mas de Vilamala i, a través de la rasa de Vilamala i el Clot de la Gebrada, arribem al grau de Valielles o de Sant Pere. Baixem per aquest pas estret i arribem a l'antic monestir de Sant Pere de Graudescales, veritable joia del romànic llombard. Un darrer tram per pista, tot seguint el curs del riu Aigua d'Ora, ens porta fins al punt d'inici de la ruta.
  El Solsonès és una comarca de gran tradició excursionista però encara força desconeguda per a la majoria de caminants. Això li aporta una màgia i un encant que, malauradament, han perdut d'altres zones més populars del Prepirineu. Un dels tresors més ben guardats del Solsonès és, sens dubte, el pla de Busa, un altiplà de relleu tabular i roca conglomerada que cau al buit en abismals cingleres. Amb els 1.525m que té el serrat del Cogul, la seva cota màxima, aquest massís fa de partió entre la terra baixa i la terra alta, constituint un dels primers estreps del Prepirineu i provocant un gran contrast climàtic entre els diferents vessants de la muntanya, fet que genera diversos microclimes que doten aquest espai natural d'una gran biodiversitat. Aquesta ruta fascinant i molt variada ens permetrà conèixer aquesta serra abrupta i màgica, plena de secrets, llegendes, vestigis medievals evocadors i un episodi històric que, entre d'altres coses, va ser clau per a la modernització de l'Estat espanyol. Un itinerari apassionant que no oblidarem i que de ben segur voldrem repetir!
  Sabies que...
  La Vall d'Ora va ser l'escenari on les quatre barres van esdevenir l'emblema de la nació catalana? Aquí és on l'any 897 es van enfrontar les tropes de LLop Ibn Muhammad, senyor de Lleida, i les de Guifré el Pilós, comte d'Urgell, de la Cerdanya, de Girona i de Barcelona. Essent vencedors els musulmans, el rei franc Carles el Calb va dibuixar les quatre barres a l'escut daurat de Guifré el Pilós amb la pròpia sang del comte, ferit de mort durant el combat. Un monument que s'alça a menys de 100m de l'ermita de Sant LLeïr marca l'indret exacte on, segons la llegenda, es van produir aquests fets.
  No et perdis...
  Visitar l'Ecomuseu de la Vall d'Ora. Hi descobrirem la història d'aquesta vall i entendrem la importància cabdal del riu Aigua d'Ora en el seu desenvolupament. La força de l'aigua feia moure molins, serradores i ferreries que, en alguns casos, van estar en actiu fins als anys 80 del segle XX. Des de l'antiga escola, travessant el bonic pont romànic sobre el riu, arribem a la serradora i el molí de Ca l'Ambròs, que s'han restaurat i estan oberts al públic. Diversos panells molt ben estructurats ens ajuden a ampliar la informació.
  Com arribar-hi en cotxe
  Des de Solsona per la carretera C-26 fins a Navès. Passat el punt km 119 ens desviem per un trencall molt tancat a l'esquerra on hi ha un senyal indicador de la "Vall d'Ora". Remuntem la vall del riu Aigua d'Ora per una pista asfaltada durant uns 10 km fins que arribem a un descampat on podem estacionar el vehicle, justament al davant del monument a Guifré el Pilós.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Camí Verd de la Vall de Lord - Fonts del Cardener
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  El Cogul i la Presó del Capolatell2 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: