Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  De la Massana a la collada de l'Estall pel camí del Solà

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Agradabilíssima ruta circular pel conegut camí del Solà passant per l'Aldosa des de la Massana
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Les vistes panoràmiques que tenim des de la collada de l'Estall.
  El contrast entre la vegetació de la solana i l'obaga.
  Descobrir les antigues bordes de les terres del Solà.
  Descripció
  Excursió circular d'uns 9 km al voltant de la serra del Solà del Quart Mitger, al llogarret de l'Aldosa, a la parròquia de La Massana. Des de la Massana pugem primer pel camí de les Gravades fins a l'Aldosa i després pel camí del Solà fins a la collada de l'Estall. Des d'allà baixem per l'interior del bonic bosc de pi negre de l'Obaga de la Gonarda fins que arribem novament al poble de l'Aldosa. Retornem a la Massana pel camí de les Molleres. Tot el recorregut està senyalitzat amb pintura groga i transcorre per diferents tipus de camins. Tot i superar un desnivell considerable, no té cap mena de dificultat. És una ruta ideal per a persones i famílies avesades a caminades de mig dia per terrenys de mitja muntanya.
  Aquest itinerari ens permet descobrir els boscos de la solana i l'obaga de l'Aldosa, situada a la part occidental del Bony de Neres, al centre del Principat d'Andorra, entre les parròquies de La Massana i Encamp. Durant el recorregut podrem apreciar les importants diferències entre la vegetació de la part solana, al Solà del Quart Mitger, on hi predomina el bosc de pi roig, i la vegetació de l'Obaga de la Gonarda, amb un predomini del bosc de pi negre amb neret. A més, des de la collada de l'Estall, el punt culminant de l'excursió, gaudirem d'esplèndides vistes dels cimals fronterers amb la Cerdanya, de la collada de Muntaner, l'obac de Sispony i del pic de Casamanya.
  Sabies que...
  Al Principat d'Andorra hi ha set parròquies i cadascuna està formada per diverses poblacions? Al seu torn, la Parròquia de la Massana, igual que les altres parròquies andorranes, presenta una divisió en quarts. Els quarts de la Massana són: Mitger, Pal, Sispony, Arinsal, Anyós, Erts, la Massana (que inclou el poble d'Escàs) i l'Aldosa. Aquesta divisió en parròquies i quarts prové de l'època medieval i ha perdurat fins a l'actualitat. Curiosament, hi ha dues poblacions amb el nom de l'Aldosa: l'Aldosa de Canillo, a la parròquia de Canillo, i l'Aldosa de la Massana, que és per on passa aquest itinerari.
  No et perdis...
  L'ermita de Sant Cristòfol d'Anyós, ubicada al capdamunt del poble d'Anyós, molt a prop de l'Aldosa. L'església és d'origen romànic i data del segle XII. Es va construir en un indret estratègic des d'on es gaudia de visibilitat sobre els nuclis de Sispony, la Massana, Ordino i l'entrada a la vall d'Escaldes-Engordany. L'església ha sofert moltes remodelacions però encara conserva l'essència romànica, amb un absis semicircular i una estructura de petites dimensions. Al seu interior hi trobem unes pintures murals gòtiques i barroques.
  Com arribar-hi en cotxe
  Per arribar a La Massana, des d'Andorra la Vella agafem la carretera CG-1 i continuem per la carretera CG-2 en direcció a França. Passem el túnel dels Dos Valires i arribem a una rotonda on enllacem amb la CG-3 que seguim fins a La Massana. La plaça de les Fontetes amb l'Oficina de Turisme es troba situada al bell mig de la població de la Massana, concretament a la bifurcació de les carreteres CG3 i CG4.

  Des de França hem d'anar fins al Pas de la Casa, travessar el túnel o el coll d'Envalira i baixar per la carretera CG-2 fins passat Encamp. Just després trobem el desviament cap al túnel dels Dos Valires i a continuació arribem a la rotonda on enllacem amb la CG-3. A partir d'aquí seguim el mateix itinerari descrit en l'apartat anterior.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Pic de Comapedrosa (2.942m) des d'Arinsal
  Ruta per lliure
  Camí de Percanela - Les Fonts - Pla de l'Estany
  Ruta per lliure
  GRP - Etapa 7: Refugi de Comapedrosa - Aixovall
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: