Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  La Foz de Lumbier (passejada curta)

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Còmoda passejada per l'interior de l'espectacular gorja de la Foz de Lumbier
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  L'interès ornitològic de la ruta: és molt fàcil observar-hi voltors i altres espècies d'aus.
  Descobrir com la roca calcària ha estat erosionada durant milers d'anys pel riu Irati, que ha quedat completament encaixonat entre grans parets verticals.
  Conèixer l'origen i la història de l'antic ferrocarril "El Irati".
  Descripció
  Us proposem una excursió fàcil i curta on coneixerem la gorja de la Foz de Lumbier. Avancem en tot moment per un camí ample i còmode que recorre el traçat d'un antic ferrocarril, "El Irati", que fou el primer tren elèctric de la península Ibèrica. El camí avança per la base dels penya-segats de la gorja paral·lelament i molt a prop del riu Irati. Durant el recorregut travessem dos túnels, un de 167m i l'altre de 206m, i arribem fins a les restes de l'anomenat pont del Diable. La tornada es realitza pel mateix camí.
  La Foz de Lumbier està situada al sud de la població de Lumbier i a l'extrem occidental de la serra de Leire. És una de les gorges ("foces" en castellà i sobretot a la zona de Navarra) més espectaculars de Navarra. Aquest congost d'imponents parets calcàries ha estat modelat al llarg de milions d'anys per l'acció del riu Irati. El difícil accés a la gorja l'ha mantingut aïllada de l'activitat humana durant segles. Aquest fet i la gran riquesa geològica de l'indret van fer que fos declarada Reserva Natural l'any 1987. La Foz de Lumbier també és un lloc ideal per a la observació d'aus rapinyaires: voltors, aufranys,... De fet, juntament amb la Foz d'Arbayún, és un dels indrets més destacats de Navarra per a observar-hi aus.
  Sabies que...
  Com tants altres rius del Pirineu, el riu Irati era una via de transport fluvial de la fusta que s'extreia dels boscos de les altes valls pirinenques? Els raiers transportaven els troncs des del Pirineu fins a Saragossa o fins a d'altres destins llunyans.
  No et perdis...
  Baixar a la llera del riu en aquells punts de l'itinerari on hi ha algun corriol que ens ho permet. Podem sentir ben a prop la remor de les aigües del riu Irati, un riu que neix a la Selva d'Irati i que desemboca aigües avall al riu Aragó. Si ho desitgem, fins i tot a l'estiu, podem refrescar-nos a les seves gèlides aigües.
  Com arribar-hi en cotxe
  Des de la carretera A-21 (que uneix Pamplona i Jaca) agafem la carretera NA-150 en direcció a la població de Lumbier. Just a l'entrada del poble agafem a mà dreta la carretera de la Foz de Lumbier (està indicat). Després de 2 km arribem a l'aparcament de pagament (2 euros) que hi ha habilitat per a visitar la Foz. En aquest indret trobem diversos serveis: lavabos, aigua, papereres, una zona per poder seure i menjar i, fins i tot, unes barbacoes. Durant els períodes de vacances i caps de setmana l'aparcament està vigilat. Durant els mesos d'estiu també hi ha un punt d'informació turística.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: