Les vistes panoràmiques dels pics de Casamanya, la serra de l'Estanyó i la Cabaneta.
El sender botànic del camí de les Pardines.
El llac d'Engolasters i el camí hidroelèctric d'Engolasters.
L'església romànica de Sant Miquel d'Engolasters.
Descripció
Excursió lineal de quasi 14 km de longitud (anada i tornada) amb inici a l'església de Sant Martí d'Engolasters. Visitem el llac d'Engolasters i recorrem el camí de les Pardines. L'itinerari està senyalitzat com el Camí Interparroquial que va de Sant Martí d'Engolasters fins a Prats. El camí és força planer i no té cap dificultat, a excepció del desnivell i la distància que cal superar. És ideal per fer en família.
Aquest itinerari ens permet conèixer l'entorn de l'estany d'Engolasters, a la parròquia d'Escaldes-Engordany, tot seguint un tram del camí que uneix Sant Miquel d'Engolasters amb Sant Miquel de Prats, ja a la parròquia de Canillo. La ruta recorre el Camí Hidroelèctric d'Engolasters, el camí del Canal i el circuit de les Fonts fins al llac d'Engolasters i continua pel sender botànic de les Pardines. L'estany d'Engolasters està situat a 1.622m d'altitud al vessant NO de la Tossa de Braibal, força per sobre del riu Valira d'Orient, entre les parròquies d'Escaldes-Engordany i Encamp, al centre del Principat d'Andorra. Aquesta zona va ser clau pel desenvolupament de l'economia andorrana durant el segle XX, ja que aquí s'hi va construir una gran xarxa de canals per tal d'aprofitar l'aigua del riu Madriu i produir energia hidroelèctrica. L'indret està envoltat de boscos de pi roig i negre, i gaudeix d'àmplies panoràmiques sobre el fons de vall i les seves principals poblacions, com ara Andorra la Vella i Encamp, i dels cims emblemàtics que les envolten.
Sabies que...
L'estany d'Engolasters forma part de les instal·lacions de captació d'aigua que alimenten la central hidroelèctrica d'Engolasters? L'estany recull l'aigua del canal de Ràmio, que prové de la vall de Madriu, i la del canal de Valira, que prové de Ransol. Aquesta vasta obra hidràulica va dur-se a terme durant els anys trenta del segle passat i va suposar un canvi històric en l'economia i la societat andorrana. Cal destacar que, encara ara, entre el 15% i el 20% de l'energia que es consumeix al Principat es genera en aquestes instal·lacions.
No et perdis...
Visitar el Museu de l'Electricitat d'Andorra, que està ubicat a l'edifici de la central hidroelèctrica de FEDA. En aquest museu podrem conèixer els elements clau del desenvolupament econòmic del Principat durant el segle XX: l'energia hidroelèctrica i la construcció de carreteres. A més d'aquest vessant divulgatiu, el museu també proposa activitats, exposicions temporals i la ruta guiada pel Camí Hidroelèctric d'Engolasters. El Museu està situat dins de la parròquia d'Encamp, però a tocar d'Escaldes-Engordany.
Com arribar-hi en cotxe
Arribem a la rotonda de la carretera d'Engolasters per la carretera CG-2 des d'Andorra la Vella (S) o des d'Encamp (N). En aquesta rotonda agafem la carretera CS-200 i la seguim amunt, passant per diverses urbanitzacions, fins que trobem l'església de Sant Miquel d'Engolasters, situada just al costat dret de la carretera. Aproximadament 0,5 km més amunt de l'església trobem l'aparcament de la zona de pícnic de la Font de la Closa, on podem estacionar els vehicles.