Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Església i dòlmens de Fitor des de Fonteta

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim el patrimoni cultural i megalític d'aquest racó del massís de les Gavarres
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Descobrir l'extraordinari patrimoni megalític de Fitor.
  Conèixer la bonica església de Santa Coloma de Fitor.
  Endinsar-nos en un territori forestal força despoblat al cor de la demarcació de Girona.
  Descripció
  Ruta circular, de quasi 16 km de longitud, que s'endinsa als boscos de les Gavarres sortint des del bonic poble de Fonteta. La ruta ens descobreix el patrimoni històric, cultural i natural d'aquest indret del Baix Empordà, passant pel pou de glaç de Mas Cals, l'església de Santa Coloma de Fitor i la zona megalítica de Fitor. L'itinerari, que coincideix parcialment amb el sender de petit recorregut PR-C 104, no presenta cap dificultat tècnica, però la distància i el desnivell són considerables.
  El massís de les Gavarres s'estén al nord de la serralada Litoral catalana i ocupa un extens territori a cavall del Baix Empordà i el Gironès. El relleu de les Gavarres és suau i ondulat, sense grans desnivells, i amb una alçada màxima de 537m al pic de la Gavarra. El paisatge és bàsicament forestal, amb boscos dominats per l'alzina surera, i força despoblat, amb només alguns masos o veïnats aïllats. L'indret compta amb un notable llegat megalític i vestigis romànics i medievals.
  Sabies que...
  Molt a prop de Fitor, al paratge de la serra d'en Cals, hi trobem la concentració de dòlmens més important de les Gavarres? A la necròpolis megalítica de la serra d'en Cals hi trobem el dolmen dels Tres Caires, el dolmen de la serra d'en Cals, el dolmen dels Tres Peus i, una mica més allunyat, la cista del Clot del Llorer. Aquestes restes megalítiques daten de l'any 3.000 aC i durant la prehistòria eren utilitzats com a tombes.
  No et perdis...
  El poble de Fonteta està situat al peu de les Gavarres, a tocar de la Bisbal d'Empordà. El nucli urbà està format per un conjunt de carrers estrets a l'entorn de l'església parroquial de Santa Maria. Alguns dels seu carrers conserven encara l'antic empedrat i li donen un característic aspecte rural de poble marcadament empordanès. El poble era punt de pas de l'antic camí Ral que unia la Bisbal amb la costa, passant pel veïnat de Fitor.
  Com arribar-hi en cotxe
  Des del centre de la Bisbal de l'Empordà agafem la carretera GIV-6441, passem pel costat del cementiri de la Bisbal i en poc més d'1 km arribem al nucli de Fonteta. Just a l'entrada del poble, a mà esquerra i abans de l'església, hi ha una zona d'aparcament. Per arribar al punt d'inici hem de continuar fins a l'església de Santa Maria i continuar pel carrer de la Constitució fins a la cruïlla amb el carrer Fitor.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Puig Cargol i la plana calongina
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: