Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Ruta circular pels cingles de Vallcebre

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim un dels indrets més espectaculars i admirats del Berguedà: la vertiginosa cinglera de Vallcebre!
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Descobrir els impressionants cingles de Vallcebre.
  Conèixer el passat miner de Sant Corneli de Cercs.
  Les grans vistes que tenim de l'Alt Berguedà des de la part alta dels cingles.
  El sorprenent tall excavat a la roca de l'estret de la Foradada.
  Descripció
  Itinerari circular de 16 km de longitud pels cingles de Vallcebre. La ruta comença a Sant Corneli, a l'aparcament del Museu de les Mines de Cercs, just al davant de l'Hotel Santa Bàrbara. Des de Sant Corneli pugem cap al grau dels Boigs i assolim la part alta de la cinglera de Vallcebre. A continuació comencem un recorregut circular que ressegueix els cingles pel seu fil i que ens porta fins a la Foradada, un pas estret espectacular que l'aigua ha excavat a la roca calcària, i fins al mirador de Cap Deig. Visitem el poble de Vallcebre, que està situat al centre de l'altiplà, i tornem a pujar a la part alta dels cingles, on enllacem amb el camí del grau dels Boigs. Finalment, descendim fins a Sant Corneli i passem per davant del popular restaurant Santa Bàrbara. L'itinerari transcorre per calçades amples i corriols ben definits, exceptuant el tram del grau dels Boigs, on cal superar un pas equipat, que tot i ser molt espectacular i exposat, no presenta cap dificultat.
  Aquesta excursió ens permet descobrir una zona de l'Alt Berguedà bellíssima i, alhora, poc coneguda, sempre eclipsada pel proper massís del Pedraforca i per la serra del Cadí. L'altiplà de Vallcebre -i els espectaculars cingles que l'envolten- constitueix un indret de gran interès geològic i paisatgístic. Al seu torn, l'antiga colònia minera de Sant Corneli ens ajuda a entendre millor la història recent del Berguedà. Durant el recorregut també podem gaudir de vistes fantàstiques del Catllaràs, el Moixeró, el Cadí, el Pedraforca, la serra d'Ensija i l'embassament de la Baells!
  Sabies que...
  Entre el 18 i el 23 de gener de 1932 es va produir una revolta a les colònies mineres i tèxtils de l'Alt Llobregat? La protesta -coneguda com els fets de Fígols- va començar a Berga i es va estendre cap a les mines de Fígols, on la FAI va proclamar el comunisme llibertari. L'alçament va anar seguit d'una vaga general en poblacions com Balsareny, Sallent, Cardona i Súria. El govern de la República va ordenar la intervenció de l'exèrcit, que va ocupar Manresa. Es van detenir molts treballadors, sovint arbitràriament, que foren tancats al vaixell Buenos Aires, que estava ancorat al port de Barcelona, i que posteriorment foren deportats a l'Àfrica. La patronal va aprofitar els incidents per rebaixar els salaris als miners.
  No et perdis...
  Visitar l'antiga colònia minera de Sant Corneli i el Museu de les Mines de Cercs (www.mmcercs.cat). L'extracció de carbó a Sant Corneli va començar a finals del segle XIX, quan una empresa italiana s'hi va instal·lar i va començar a explotar la mina de Sant Romà. Posteriorment la mina va passar a mans del comte de Fígols, que va fer construir la colònia de Sant Corneli seguint el model de les explotacions tèxtils que ja existien al Llobregat: la colònia era com un petit poble, amb la residència de l'empresari i els habitatges dels miners, i disposava de tots els serveis bàsics (cantina, economat, escola, teatre-cinema, barberia,...).
  Com arribar-hi en cotxe
  Des de Berga pugem cap al N per la carretera C-16 (Eix del Llobregat). Deixem enrere el poble de Cercs i, just després de la central tèrmica, agafem a mà esquerra el desviament de Sant Corneli (carretera BV-4025). La carretera puja ràpidament i al cap d'uns 3,5 km arribem al nucli de Sant Corneli. A l'entrada del poble agafem un carrer cap a l'esquerra, seguint les indicacions del Museu de les Mines de Cercs. Al final del carrer trobem l'ampli aparcament del museu, on podem estacionar els vehicles. Just al costat hi ha l'Hotel Santa Bàrbara, punt d'inici de l'excursió.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Gallina Pelada (2.317m) per Peguera
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Ascensió a la Gallina Pelada2 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: