Conèixer la desconeguda serra de Boumort tot fent un itinerari circular.
Amb una mica de sort, contemplar cérvols, voltors, cabirols,... en estat salvatge i en el seu hàbitat natural.
Fer un passeig pel tranquil poble d'Hortoneda, tot escoltant el silenci dels seus carrers i admirant les seves boniques cases.
Descripció
Llarg recorregut circular que s'endinsa al cor de la serra de Boumort i assoleix la seva cota més alta, el Cap de Boumort, de 2.077m d'altitud. La ruta comença a Hortoneda (Pallars Jussà) i passa per les bordes de Manyac i de Guerra i pel refugi de Boumort. La tornada es realitza pel coll de l'Era del Comú i per la carena de la serra del Banyader, des d'on arribem novament a Hortoneda per una pista. Es tracta d'un itinerari que no està senyalitzat i a on en molts punts el camí es desdibuixa i desapareix; cal, per tant, tenir un bon sentit de l'orientació i certa experiència en muntanya. Durant la ruta podem gaudir de la gran varietat de paisatges d'aquesta zona prepirinenca: a les parts més baixes hi predomina el bosc de roure, el pi roig i els boixos; mentre que a les parts més altes, hi abunden els prats subalpins i el pi negre. I si tenim sort i paciència, podrem observar-hi els animals més característics de la zona.
La serra prepirinenca de Boumort, que es troba a cavall entre les comarques del Pallars Jussà i l'Alt Urgell, conté la Reserva Nacional de Caça de Boumort, ens que promou la gestió integral de la fauna autòctona i que ha esdevingut un referent internacional pel que fa a la gestió i conservació de la fauna salvatge. Gràcies a la creació d'aquest espai protegit, s'ha pogut mantenir un alt índex de biodiversitat i, a la vegada, s'ha fomentat el desenvolupament rural i sostenible de la zona. Amb una extensió de 13.097 ha., aquesta reserva alberga la població de cérvol més important de Catalunya, una població relicta d'isard, de les més meridionals d'Europa, i un bon nombre d'altres espècies. Pel que fa als ocells carronyaires, Boumort compta amb una de les poblacions de trencalòs més rellevants d'Europa i amb la població més important de voltor comú de Catalunya.
Sabies que...
Els mesos de setembre i octubre és quan hi ha la “Brama del Cèrvol"? És el període on les femelles estan en zel i els mascles bramen i lluiten entre si per poder-se “atribuir” la femella. És una bona ocasió per veure'ls!
No et perdis...
Les vistes de la Roca Santa, un conjunt rocós que es pot distingir des de molt indrets del Pallars Jussà i que es caracteritza per la seva forma allargada (semblant a la d'un vaixell) i el seu color singular (entre marronós i rosat). Si observem els seus penya-segats de ben a prop, segurament hi podrem veure diverses aus rapinyaires com el voltor, l'àliga daurada, el falcó, el trencalòs,...
Com arribar-hi en cotxe
A la Pobla de Segur, al costat del pont del riu Flamisell, cal agafar la carretera que va cap a Claverol. Deixem enrere aquest poble (sense entrar-hi) i continuem per una carretera de corbes que passa a prop de la coneguda Roca Santa (a la nostra esquerra) i arriba a Hortoneda (a 12 km de la Pobla de Segur). A l'entrada del poble cal agafar la pista asfaltada que surt a mà dreta i que ens porta fins a un nucli de cases situades a la part S del poble. El punt d'inici de la nostra ruta se situa just al final de la pista asfaltada. Hi ha diversos espais on s'hi poden estacionar els vehicles.