Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Camí del Portús des d'Adons

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim el paisatge àrid de la vall d'Adons a la serra de Sant Gervàs: l'evolució geològica i l'acció humana
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Els rasclers, formacions geològiques típiques dels paisatges càrstics.
  L'oportunitat de veure el voltor comú i el trencalòs de molt a prop, i també els seus nius.
  Les vistes panoràmiques que tenim des de la serra de Sant Gervàs.
  L'autenticitat del poble d'Adons, amb les restes del seu castell.
  Descobrir el curiós lo Portús, un pas amagat i estret d'uns 50m de longitud entre roques de 20 metres d'alçada que ens permet creuar la serra de Sant Gervàs.
  Descripció
  Recorregut lineal de 5,5 km de longitud (anada i tornada) que recorre la vall d'Adons a l'arrodonida cara nord de la serra de Sant Gervàs. Des del poblet d'Adons pugem pels antics prats de Lo Cumó, la pala de l'Avedoga i assolim el pas del Portús -lo Portús-, que travessem per veure l'altre vessant de la muntanya amb les seves parets verticals. L'itinerari és fàcil i no presenta cap dificultat tècnica. Només cal estar atents a les indicacions per poder trobar el Portús.
  Aquest itinerari ens descobreix una zona de gran interès, tant a nivell geològic com a nivell faunístic. Si bé durant el primer tram de la ruta el terreny ens mostra molts efectes de l'acció humana en el paisatge, a mesura que anem guanyant altura trobem alguns indicis de modelat càrstic -els rasclers- i, finalment, quan arribem al pas del Portús i creuem al vessant S de la muntanya, podem observar la bellesa i l'espectacularitat de les parets verticals, amb les seves coves riques en estalactites i estalagmites resultat de l'acció de les aigües de la pluja i el gel en la roca calcària. Aquest territori és ideal per les aus rapinyaires, destacant especialment el voltor i el trencalòs, i per la proliferació de vegetació adaptada a aquest medi com, per exemple, la corona de rei.
  Sabies que...
  No et perdis...
  Fer una volta pel poble d'Adons, amb l'església de Sant Vicenç d'Adons, d'època medieval, i les restes del castell, que data de l'any 961. També us recomanem fer una visita a la Casa Ramon, on produeixen i venen xolís, l'embotit típic de la zona.
  Com arribar-hi en cotxe
  Arribem al petit nucli d'Adons des de la carretera N-260 que uneix el Pont de Suert (Alta Ribagorça) i Senterada - la Pobla de Segur (Pallars Jussà) pel coll de Perves. El trencall cap a Adons es troba situat entre els punts quilomètrics 336 i 335 de la N-260. Agafem la carretera d'Adons i arribem al poble al cap de 4,3 km (des del trencall). Just a l'entrada del poble trobem una esplanada de gespa a mà dreta on podem estacionar els vehicles.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Camí de l'Aigua a l'Alta Ribagorça
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: