Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Camí de Prat Primer i bosc de la Caülla

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Itinerari que ens permet descobrir el paisatge i la vegetació de l'alta muntanya andorrana i visitar un dels nombrosos refugis lliures que hi ha al Principat
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  El bosc de pi negre de la Caülla i els neretars d'alta muntanya.
  Les comunitats de megafòrbies (plantes altes i frondoses) del riu de la Comella.
  Observar marmotes al planell de Prat Primer.
  Descripció
  Recorregut circular de quasi 9 km de longitud pel vessant obac del preciós bosc de la Caülla. La ruta comença al berenedor de la Comella, des d'on resseguim el riu de la Comella fins al seu naixement, on trobem el bonic refugi lliure de Prat Primer. Després flanquegem la muntanya durant una bona estona pel camí dels Certeresos fins que arribem a la collada de la Caülla. A continuació descendim per la majestuosa pineda negra del bosc de la Caülla i enllacem amb el camí de pujada al Cortal de la Plana. Finalment, retornem al berenador de la Comella. L'itinerari està senyalitzat amb punts de pintura groga.
  Aquest itinerari ens permet descobrir el bosc de la Caülla, un majestuós bosc de pi negre situat sobre la ciutat d'Andorra la Vella. Aquest bosc està situat al vessant N del pic de Calm Claror, sobre terreny esquistós. Es tracta d'un vessant força inclinat i obac, cobert per una frondosa pineda de pi negre amb alguns exemplars d'avet, bedoll, moixera de guilla i un sotabosc on hi predomina el neret. L'itinerari proposat supera una notable diferència altitudinal, cosa que ens permet observar la vegetació de la pineda de pi roig que envolta el berenador de la Comella, la frondosa vegetació megafòrbica que creix al costat del torrent de la Comella, els neretars que entapissen el vessant obac de la muntanya, els prats de Prat Primer i l'esplèndida pineda de pi negre del bosc de la Caülla. I, si tenim sort, podrem veure algun ramat d'isards a les parts més altes o, fins i tot, les marmotes que habiten en les tarteres properes al refugi.
  Sabies que...
  Andorra disposa d'una extensa xarxa de refugis lliures i guardats, més de vint-i-cinc, repartits per tot el seu territori? A diferència dels refugis que hi ha al Pirineu francès, català i espanyol, els refugis andorrans són propietat del Govern Andorrà. Del seu manteniment se n'encarrega un grup d'una vintena de persones, normalment estudiants, que durant els mesos d'estiu s'encarreguen de pintar, revisar el material d'ús comú com ara farmacioles, serres, destrals,... i mantenir-los nets. A més a més, s'ha elaborat un decàleg de bones pràctiques en els refugis de muntanya, que consisteix en un llistat de normes bàsiques.
  No et perdis...
  L'experiència de passar una nit en un refugi de muntanya, ja sigui lliure o guardat. Compartir amb amics i/o desconeguts l'experiència de dormir una nit a la muntanya no s'oblida fàcilment.
  Com arribar-hi en cotxe
  Per arribar al punt d'inici de la ruta des de la Seu d'Urgell, agafem la carretera N-145 i passem pel pas fronterer de la Farga de Moles. Entrem a Andorra i seguim per la carreta CG-1. Creuem Sant Julià de Lòria i continuem fins a la rotonda de la Comella, just a l'entrada d'Andorra la Vella. En aquest punt agafem la primera sortida a la dreta: la carretera de la Comella i de la Plana (CS-101). Avancem per aquesta via poc més de 4 km i arribem al berenador de la Comella, punt d'inici de la ruta. Si agafem el trencall de la dreta i avancem uns metres, en direcció a la urbanització Comella Parc, trobarem una petita zona d'aparcament a mà esquerra.
  Per arribar al punt d'inici des de França, travessem el túnel o el coll d'Envalira i avancem per la carretera CG-2 fins a Andorra la Vella. Continuem per la CG-1 fins a la rotonda de la Comella.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Itinerari del Rec del Solà
  Ruta per lliure
  Bony de la Pica (2.402m) des de la Margineda
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: