Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  Besiberri Sud (3.024m) i Comaloforno (3.029m) pels estanys de Gémena

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Ascendim dos dels tresmils més espectaculars del Parc Nacional, el Besiberri Sud i el Comaloforno, i descobrim la preciosa vall de Llubriqueto i els estanys de Gémena
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  El conjunt lacustre format pels preciosos estanys de Gémena i els estanys Gelats.
  Les increïbles vistes panoràmiques des dels cims de Besiberri Sud i Comaloforno.
  El recorregut per la cresta entre els cims de Besiberri Sud i Comaloforno.
  El tram de descens a l'aventura des del Comaloforno fins als voltants dels estanys Gelats.
  Descripció
  Recorregut lineal -amb possibilitat de fer algun bucle- de 15 km de longitud (anada i tornada) i uns 1.600m de desnivell positiu que ens descobreix la preciosa vall de Llubriqueto, els estanys de Gémena i els magnífics cims del Besiberri Sud (3.024m) i del Comaloforno (3.029m). Comencem la ruta des de l'aparcament de Toirigo del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Superem el barranc de Llubriqueto i ens situem a la bonica vall penjada de Llubriqueto. Continuem vers el NO superant el ressalt rocallós que ens separa de la capçalera septentrional de la vall. Un cop allà resseguim la riba oriental de l'estany Gémena de Baix i superem una cota que ens porta fins a l'estany Gémena de Dalt. Des d'aquí abordem un segon ressalt rocallós que ens ubica a un collet ben a prop dels estanys Gelats. Pugem fins a la collada d'Abellers (2.886m) i, des d'aquest punt, un sender carener ens situa al cim del Besiberri Sud. Seguim la cresta rocallosa -evitant el seu fil quan aquest sigui massa perillós- i assolim, fent un pas de grimpada obligada, el cim del Comaloforno. Seguint traces de sender i fites disseminades davallem per un terreny d'aventura fins a enllaçar amb el camí per on hem pujat i retornem a l'aparcament de Toirigo.
  Situats a la capçalera de la vall de Boí, a la comarca lleidatana de l'Alta Ribagorça, els cims del Besiberri Sud (3.024m) i del Comaloforno (3.029m) són les dues màximes cotes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Tot presidint una cresta granítica amb timbes i congestes que cauen al buit, aquests dos pics constitueixen tot un repte per a qualsevol excursionista que vulgui gaudir de la bellesa i les vistes inigualables que els seus cims ens deparen. Si amb l'ànim d'assolir-les escollim el camí de la vall de Llubriqueto, l'itinerari que en resulta és sensacional i els dos cims es converteixen en la cirereta d'un pastís que reuneix tots els ingredients del muntanyisme: un bosc mixt de faigs i avets, pinedes perfumades, prats alpins amb molleres, monumentals salts d'aigua, bellíssims estanys d'alta muntanya i, a dalt de tot, la duresa d'un món petri -desolat i abrasiu-, petites congestes de neu i gel, i un recorregut per cresta que exigeix tota la nostra atenció. L'esforç, doncs, és del tot necessari, però la felicitat i la intensíssima vivència que suposa el coronament d'aquests dos cims serà un tresor que guardarem tota la vida.
  Sabies que...
  Amb els seus 3.029m el Comaloforno és el cim més alt de tot el Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici? La llarga cresta que el connecta amb el Besiberri Sud (3.024m), el Besiberri del Mig (2.995m) i el Besiberri Nord (3.009m) fa de partió entre les boniques valls de la Ribera de Caldes, Llubriqueto, Besiberri, Tort i Mar, totes elles d'origen glacial com clarament ens mostra l'aspecte del seu relleu.
  No et perdis...
  Si l'horari, la meteorologia i les cames acompanyen és interessant passar una bona estona a algun dels dos cims tot gaudint de les vistes inigualables que tenim en totes direccions (tant el Besiberri Sud com el Comaloforno són excel·lents miradors). Podem ajudar-nos amb el mapa cartogràfic per orientar-nos i posar nom als cims, massissos i valls que es despleguen en totes direccions.
  Com arribar-hi en transport públic
  Des de Barruera, Boí, Taüll o Erill la Vall amb el servei de taxi de la Vall de Boí fins a l'aparcament de Toirigo. Tarifes i contacte: Taxis Vall de Boí.
  Com arribar-hi en cotxe
  Des del Pont de Suert seguim per la carretera L-500 en direcció a Barruera i Caldes de Boí. Passat Barruera aviat deixem enrere a l'esquerra un trencall que puja a Erill la Vall i després un altre trencall a la dreta que puja cap Boí i Taüll, nosaltres seguim recte. Passem per Caldes de Boí i tot seguit la carretera es fa més estreta. Deixem a la dreta la caseta del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i creuem un pont sobre el riu Noguera de Tor. Tot just a l'altra banda del pont i al costat d'un gran bloc de granit hi ha una petita esplanada on podem estacionar el vehicle.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  Ruta per lliure
  Montardo (2.833m) i Montardo Petit (2.781m) per Cavallers
  Ruta per lliure
  Besiberri Nord (3.014m) des de Cavallers per riu Malo
  Ruta per lliure
  Estanys de Gémena a la vall de Llubriqueto
  Ruta per lliure
  Passeig pel Salencar de Barruera
  Ruta per lliure
  Planell d'Aigüestortes i estany de la Llebreta
  Ruta per lliure
  Estany Llong i Portarró d'Espot des d'Aigüestortes
  Ruta per lliure
  Estanys del Pessó des del pont de la Ribera
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Ruta de la Llúdriga - Aigüestortes2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Carros de Foc (6 dies)2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Màgia d'Aigüestortes (4 dies)2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Aigüestortes i estany Llong2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Cresta de Besiberris2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Curs d'escalada en gel2 dies / 1 nit
  18-19SETEMBRE
  Ruta guiada
  Muntanyes de la Vall de Boí (4 rutes)2 dies / 1 nit
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: