Buscador

Rutes Pirineus, rutes de muntanya, excursions i senderisme

RutesPirineus

phone1 phone2 +34 691772966 email1 info@rutespirineus.cat
heart1

Favorits

shop

Comandes

Català fletxa

Menú

menu
Telèfon de contacte Contacta'ns Contacta'ns

Contacta'ns

Comandes

  Ruta per lliure

  L'Aiguaneix d'Alinyà

  Alta Ribagorça, Lleida, Catalunya, Espanya
  Descobrim la profunda rasa de Vall-llonga i la curiosa font natural de l'Aiguaneix a la pintoresca vall d'Alinyà
  Descarrega PDFfletxa-dreta
  Mapa, track i perfil altimètric
  DESCARREGA TRACK (gpx)fletxa-dreta
  DESCARREGA KML (Google Earth)fletxa-dreta
  El millor d'aquesta ruta
  Descobrir un dels indrets més màgics de la vall d'Alinyà.
  Entendre què és i com funciona un sistema càrstic.
  Conèixer una vall autèntica que no ha sofert gaires alteracions.
  Les vistes a l'imponent Roc de la Pena, veritable emblema de la vall.
  Descripció
  Passejada circular d'uns 3,5 km de longitud que, sortint del nucli d'Alinyà, puja fins al llogaret de Llobera i s'atansa a l'abrupta rasa de la Vall-llonga, tot remuntant-la per un corriol que progressa pel seu vessant O fins arribar a la preciosa font de l'Aiguaneix. El camí continua ascendint fins a la Collada, des d'on iniciem el descens per retrobar-nos una mica més endavant amb el sender per on hem pujat abans. Seguim per la carretera d'Alinyà a l'Alzina d'Alinyà en rumb O i finalment davallem per un bonic camí entre marges fins al punt d'inici.
  La vall d'Alinyà, ubicada a la falda occidental del massís del Port del Comte i al nord de les serres d'Odèn, està orientada d'est a oest i és tributària del riu Segre. Després de molts anys de passar desapercebuda comença a rebre visites de boletaires, senderistes i aficionats a la ornitologia i la natura en general. Aquelles persones que busquin indrets tranquils que encara conserven tota la seva autenticitat i el seu silenci descobriran, a la bonica vall d'Alinyà, que encara existeixen paratges de somni on el temps sembla haver-se aturat. La curta i poc exigent caminada fins a la font natural de l'Aiguaneix, ideal per fer-la en família, constitueix una bonica aproximació a tots aquests misteris, raconades i sorpreses que la vall d'Alinyà ens té preparats.
  Sabies que...
  L'aigua que brolla de l'Aiguaneix i les fonts veïnes prové de les entranyes de les serres d'Odèn i el Port del Comte? Donada la naturalesa calcària d'aquestes muntanyes -les roques que les formen contenen carbonat de calci, que és soluble en aigua-, l'aigua de la pluja o del desglaç de la neu o el gel s'escola muntanya endins i, després de recórrer conductes subterranis que ella mateixa ha excavat, surt novament a l'exterior centenars de metres més avall en forma de surgència o font.
  No et perdis...
  La vall d'Alinyà és famosa per ser un dels pocs indrets on podem observar els quatre voltors que tenim a Europa? Són el desconegut aufrany, l'habitual voltor comú, el llegendari trencalòs i el sofert voltor negre, aquest darrer reintroduït a Catalunya gràcies als esforços dels tècnics que tiren endavant un projecte coordinat entre la Muntanya d'Alinyà i la propera Reserva Natural del Boumort. Si portem uns bons binocles, potser tindrem la sort de divisar alguns d'aquests magnífics ocells!
  Com arribar-hi en cotxe
  Podem arribar a Alinyà des de la vall del Segre (Oliana o la Seu d'Urgell) o des de Solsona.

  Des d'Oliana seguim per la carretera C-14 en direcció a Andorra. Passat el poble de Coll de Nargó, el riu Segre fa un meandre molt marcat i tot seguit trobem un trencall a la dreta senyalitzat com "Fígols i Alinyà / Cambrils - Sant Llorenç de Morunys". (Si venim per la C-14 des de la Seu d'Urgell, trobarem aquest trencall a la nostra esquerra abans d'arribar a Coll de Nargó). Creuem el Segre per un pont i a l'altra riba girem a la dreta seguint l'estreta carretera L-401, que remunta el riu Perles. Tot just passat el nucli de Perles el riu s'engorja i la carretera travessa uns túnels. Poc després la vall s'eixampla i aviat arribem al petit nucli d'Alinyà. La carretera fa un revolt molt pronunciat a la dreta, en aquest punt surt un carreró a la nostra esquerra (carrer Sol), que prenem i busquem espai per estacionar el vehicle.

  Des de Solsona pugem per la carretera LV-4241. Passem per Lladurs i remuntem fins al Coll de Jou, on hi ha una cruïlla de carreteres. Prenem a l'esquerra la llarga i fascinant carretera L-401/C-463 que va mantenint cota seguint els contraforts que baixen del Port del Comte i les serres d'Odèn. Arribem a la localitat de Cambrils i continuem cap a Llinars. Seguim fins al Coll de Boix, on canviem de vessant tot entrant a la Vall d'Alinyà. Més avall deixem a la dreta l'estreta carretera que puja a l'Alzina i aviat arribem al petit nucli d'Alinyà. La carretera fa un revolt molt pronunciat a l'esquerra, en aquest punt surt un carreró a la nostra dreta (carrer Sol), que prenem i busquem espai per estacionar el vehicle.
  COM ARRIBAR-HI (Google Maps)fletxa-dreta
  Què més puc fer/visitar? On dormir? On menjar?
  ordenar el llistat per ordre de distànicia i mostrar la distància
  No se pudo ejecutar una consulta sobre la base de datos: